Tak to jest, jak w lodówce za dużo nie ma, a trzeba zjeść śniadanie. Tym razem nie było jajek, więc o zwykłych placuszkach owsianych mogłam zapomnieć. Wymyśliłam za to coś innego: wegańskie placuszki z bananami.
Składniki potrzebne do przygotowania wegańskich placków z bananami:
– płatki owsiane górskie
– mocno dojrzały banan
– mąka
– miód
– olej/smalec do smażenia
A tak przygotowałam wegańskie placki owsiane z bananem:
Płatki owsiane wsypałam do miski, zalałam wrzątkiem, poczekałam aż napęcznieją. Potem wkroiłam banana, rozciapciałam wszystko i dodałam mąki tak, żeby wszystko się mocno kleiło. Dołożyłam jeszcze trochę cukru, bo lubię mocno na słodko. Następnie na rozgrzanej patelni z kapką oleju formowałam niewielkie placuszki. Po usmażeniu przełożyłam na talerz i jeszcze pokapałam trochę miodem. Miałam zjeść trzy, ale były tak dobre, że zjadłam na raz wszystkie sześć.
Smacznego!