Oto, co potrzebne jest do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, fetą i rucolą:
– makaron – ja użyłam wstążek, tym razem zwykłych
– kilka suszonych pomidorów ze słoiczka
– czosnek
– ser typu feta
– garść rucoli
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
A tak przygotowuje się makaron z suszonymi pomidorami, fetą i rucolą:
Do wrzątku wrzucam kilka gniazdek makaronu, osalam i gotuję dotąd, aż będzie al dente. Na patelnię wrzucam pokrojone suszone pomidory z wyciśniętym bądź posiekanym ząbkiem czosnku. Po podsmażeniu dokładam rozdrobniony ser feta, pieprzę, dodaję ziół prowansalskich, jeszcze trochę podgrzewam i dodaję ugotowanymakaron. Dobrze przekładać go bezpośrednio z garnka, w którym się gotował, a nie odcedzać na durszlaku. Całość mieszam na patelni i rozkładam na talerze. Gdy już mam gotowe porcje, dokładam rucolę. Jeżeli ktoś lubi, można jeszcze wkroić ser pleśniowy albo (i) dodać szynkę parmeńską. Danie szybkie i przepyszne.